Van: Marieke van Woerkom <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>
Onderwerp: kindgesprek
Datum: 12 augustus 2019 om 18:06:36 CEST
Aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kopie: "rappa-Velt H. (Rvdr 's-Gravenhage)" <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>, Annemarie van Mackelenbergh OVS <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>
 
Geachte mevrouw Tempel,
 
Herken ouderverstoting wil graag reageren op het item van de rechtspraak op linkedin vandaag; https://www.linkedin.com/posts/de-rechtspraak_de-rechter-behandelde-vorig-jaar-meer-dan-ugcPost-6566636787815469056-Clsz
 
Op het moment dat de rechtspraak betrokken wordt bij de afwikkeling van de scheiding is de situatie al uit de hand gelopen. Er is in nagenoeg de meeste gevallen sprake van een complexe scheiding; er is psychopathologie in het spel. (zie de bijgaande presentatie onlangs gehouden bij de RvR).
 
Ondanks het feit dat in de internationale verdragen staat opgenomen dat kinderen gehoord dienen te worden op het moment dat er belangrijke beslissingen in hun leven genomen worden, is dit sterk af te raden in het geval van een complexe scheiding.
 
Bij een scheiding raakt een gezin beschadigd en daarbij de familiesystemen. Deze problematiek is zo complex, dat deze alleen behandeld kan en mag worden door een een klinisch psycholoog met aantoonbare ervaring in de familiesystemen, complex trauma en psychopathologie. 
 
Op het moment dat een kind bevraagd wordt n.a.v. de scheiding raakt het ongewild in een loyaliteitsconflict, die niet onderschat mag worden. Kinderen hebben met beide ouders een band opgebouwd als er voorafgaand aan de scheiding een normaal gezinsleven heeft plaatsgevonden. Ze kunnen en willen dus niet kiezen.
 
Daarnaast is een rechter geen psycholoog, en niet deskundig om de authentiek stem van het kind te horen. Desondanks volgen op basis van dit gesprek toch grote beslissingen die van invloed zijn op het verdere leven van deze kinderen en hun ouders.
 
Bij deze nogmaals het verzoek aan de rechtspraak om op korte termijn af te gaan zien van een dergelijk gesprek. Elke klinisch psycholoog zal onze argumenten kunnen bevestigen.
 
Met vriendelijke groet,
Marieke van Woerkom