Laten wij het eens hebben over VERANTWOORD ouderschap! Zeker als jij te maken hebt met een ex, die gelijkwaardig ouderschap frustreert. Wil jij een gezond tegenwicht kunnen bieden en in gedrag aan de kinderen laten zien dat jij betrouwbaar bent en veiligheid biedt, dan heb jij minimaal 50% nodig voor het juiste tegenwicht!

Klemcriteria, zoals moeten communiceren, vervallen bij parallel ouderschap.

Maar juist dan zou ik, als verantwoorde ouder, mijn 50% tijd voor 100% aan mijn kinderen besteden en de 'vrije' week bij mijn geliefde! Zeker als je weet dat de overlevingskans van zo'n 'new family' nog kleiner is dan bij een 1e scheiding, namelijk 1 op 2…

Ik onderschrijf dus zeer zeker deze blog:

GESCHEIDEN Een nieuwe partner

Een voor veel gescheiden ouders wellicht herkenbaar probleem: hoe introduceer je je nieuwe partner aan je kinderen? En wat als zij jouw nieuwe vlam niet accepteren? In de rubriek Opgevoed merkt een vader dat zijn zoon papa's nieuwe vriendin niet ziet zitten.

Ikzelf, maar dit is uiteraard een particuliere mening, heb overigens nooit begrepen waarom ouders zo nodig meteen een heel nieuw gezin willen vormen, inclusief de nieuwe partner dus. En de kinderen (vaak van beide oorspronkelijke gezinnen) moeten zich dan maar aanpassen en elkaar ook nog leuk zien te vinden. Ik denk dan: waarom niet gewoon apart blijven wonen tot de kinderen het huis uit zijn? Is het zó erg om alleen te wonen? Dat ben je met kinderen toch überhaupt nooit? Ga lekker met je nieuwe liefje op pad als de kinderen bij je ex zijn! En koester de dagen dat je alleen met je kinderen bent en alle tijd voor ze hebt. Leve de lat-relatie.

Een van de deskundigen: „Gezien de lage slagingskans van nieuwe relaties na een scheiding doet u er sowieso verstandig aan terughoudend te zijn in het introduceren van een nieuwe partner. Ga stapje voor stapje, tot uw zoon het aankan.” En indien niet, zou ik daar nog aan toe willen voegen: kies dan voor je kind en bespaar het die egoïstische hang naar weer elke avond een vaste man of vrouw naast je op de bank. Geniet van de bank (inclusief je eigen lekkere slechte Netflix-series) voor jezelf! Bovendien: van die nieuwe vlam geniet je alleen maar meer als je die niet dagelijks ziet. Zo blijft het nog veel langer spannend ook.