Jouw kind heeft de eind musical (groep 8) of een diploma uitreiking. Of iets anders speciaals, zoals een prijsuitreiking, een speciaal optreden, of denk kleiner, wekelijkse sportwedstrijden, waar jij bij zou willen zijn, maar dat wordt jou 'niet makkelijk gemaakt', wat moet/kan je doen?

Ouders die met ouderverstoting te maken hebben, krijgen maar al te vaak te horen dat zij niet welkom zijn. Is het niet via het kind zelf, dan wel van de school, sportclub of via via. Vraag is dus of je daar in mee moet gaan…

Ons advies: als jij erbij wilt zijn, gaan! Als het belangrijk genoeg is voor jou, gaan!

Je hoeft echt niet vooraan te gaan staan en je hoeft ook niet te gaan pronken met jouw nieuwe leven, maar er zijn voor jouw kind, interesse tonen, ja, zelfs trots tonen, dat moet en kan altijd. Als jij je verdiept in ouderverstoting dan weet jij dat een kind van nature loyaal is naar beide ouders toe. Dat het voor een kind belangrijk is om te weten dat beide ouders betrokken zijn.

Ja, kaarten worden verscheurd, cadeaus worden demonstratief geweigerd of teruggegeven, maar diep in het hart van een kind is die o zo blij dat jij de moeite doet; zie je wel, ik doe er wel toe.

Ik ken ouders die in weer en wind, hoe dan ook, rustig langs de lijn staan, in de kantine rustig hun kop koffie drinken, week in week uit, terwijl de ex samenklontert met andere ouders en zelfs die (te) verstoten ouder uitlacht, terwijl het kind die (te) verstoten ouder straal negeert.

Dat is bij ouderverstoting, raar genoeg, natuurlijk gedrag en als jij als ouder daar niets van vindt, dus jouw ego niet laat gelden, werk jij ongezien, ongemerkt aan de relatie met jouw kind. Door er, simpel gezegd, voor het kind er te zijn!

Datzelfde geldt natuurlijk voor andere happenings zoals die eind musical, die diploma uitreiking. Ga gewoon, ga desnoods achterin zitten, maar ben er en laat jou en jouw kind dit door niemand afpakken.

Mits jij dus geen contact en/of gebiedsverbod hebt natuurlijk. Als je dat hebt, zal je daar als eerste mee moeten afrekenen. Gebiedsverbod.

Wat jouw plannen ook zijn, houdt die voor jezelf!!! Kondig niets aan.

Vaak wordt jou van te voren een berichtje gestuurd door jouw ex met de vraag wat jouw plannen zijn, niet reageren. Mocht de school informeren, meteen eerst de folder toesturen en dan een gesprek aan vragen. 

Mocht de sportclub iets van jouw willen, folder mailen en gesprek aan vragen. 

Zegt het kind dat je weg moet blijven, besef dan dat juist nu, jij zeker NIET moet luisteren naar deze stem van het kind, maar zie het als een ultieme noodkreet. Mits jij natuurlijk van jezelf weet dat niets in die stem die keiharde afwijzing rechtvaardigt.

Ga hierover nog niet eens de discussie aan met het kind. Dreigt het kind dan zelf weg te blijven, dan is een leugentje om bestwil op zijn plek, of je gaat het aan; omdenken, een mooie gelegenheid om op dat leeftijdsniveau het gesprek aan te gaan; hoe komt het dat jij mij er niet bij wilt hebben en besef je dat je dit nu wel roept, maar er later heel veel spijt van gaat krijgen. Is het lastig voor die andere ouder? En als ik beloof, met jou afspreek, dat ik erbij ben, maar dat jouw mama/papa daar niets van zal merken, is het dan wel goed?

Boven alles; blijf rustig en gedraag je. Komt jouw ex briesend aanzetten, blijf rustig, maar laat je niet wegsturen. Jij bent net zo goed ouder en hoort er voor het kind te zijn, punt; dat is jouw grondwettelijke zorgplicht.

Nu kan het zijn dat jij nog een jeugdbeschermer (voorheen gezinsvoogd geheten) in jullie leven hebt, die via de ex (en zogenaamd uit monde van het kind) jou gaat bevragen; niet op reageren. Helemaal niet!

Laat iedereen in onzekerheid opdat ze geen munitie hebben om jou toegang te ontzeggen.

Wij weten van rechtszaken, kort geding, waarbij 'kinderen' om een contactverbod vragen omdat een ouder heeft aangegeven graag naar de diploma uitreiking te willen komen. Contact gestoorde rechters zeggen zo iets nog toe ook! Dus geef het niet aan en houdt jouw mond. Deel met helemaal niemand jouw plannen. Trek jouw eigen plan opdat jij later nooit het verwijt kan krijgen dat jij belangrijke gebeurtenissen hebt gemist.

Geef jouw ex en diens achterban niet de munitie dat ze tegen jouw kind kunnen roepen dat jij ontbreekt onder het motto; 'zie je wel, hij/zij vindt jou niet belangrijk genoeg, maar ik ben er wel!' (niet erbij vertellend dat zij juist jou het komen hebben ontmoedigd).

Kortom:

  • Grijp elke gelegenheid aan om er te zijn, voor jouw kind.
  • Doe dat voor jouw kind, niet jouw ego
  • Houdt jouw mond, vertel niemand over jouw plannen
  • Laat je niet wegsturen