Als één van de weinige landen ter wereld zijn de Nederlandse burgers overgeleverd aan willekeur als het op de rechtspraak aan komt. De burger is afhankelijk van die ene rechter, op dat ene moment. En ook al zou de rechter ‘recht’ moeten spreken, onpartijdig en objectief, ouders die te maken hebben met het familie recht en jeugdrecht weten dat dit een utopie is.

Twee visitatie rapporten laten niets heel van de familie/jeugdrechters. Er zou dringend gereorganiseerd moeten worden, maar daar verzetten de rechters zich uitdrukkelijk tegen. 

Ondertussen worden strepen door levens gehaald, gewoon omdat het kan. Er wordt niet gehoord onder ede, achter gesloten deuren, met een procedure op tegenspraak (het toernooimodel) dus dan weet je hoe kansloos het kan zijn. De opleidingen zijn onder de maat, kinderen worden gehoord door idealistische rechters en zo wordt de ‘stem van het kind’ aardig misbruikt.

Waar kan jij jouw beklag doen? Nou, bij de president van de rechtbank, oproep 19. Feit is dat de overheid al heel lang weet dat de burger aan de goodwill van o.a. de rechtspraak is overgeleverd. https://www.mr-online.nl/brenninkmeijer-grondwet-zo-dood-als-een-pier/?fbclid=IwAR3IgESbEYPp26F_Y4SDLAJY9vMEp0WrWGJLjf3EJYJdLzhxhZApFGNRCWk
April 2015

Er is zelfs een heel rapport verschenen:
https://www.staatscommissieparlementairstelsel.nl/actueel/nieuws/2018/12/13/commissie-remkes-presenteert-eindrapport-‘lage-drempels-hoge-dijken’-aan-minister-ollongren 

Wat, hoppa, maar snel in een lade is verdwenen… Toch zonde, dus hebben wij het voor iedereen gedownload, opdat niemand ooit kan beweren dat de informatie er niet was en ter voorkoming dat er over een paar jaar hetzelfde onderzoek dunnetjes wordt overgedaan.

Wat zijn de belangrijkste aanbevelingen van de commissie-Remkes?

Nieuwsbericht | 13-12-2018 | 14:00

Na bijna twee jaar heeft de commissie-Remkes op 13 december 2018 haar eindrapport aangeboden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De conclusie van het onderzoek is dat de Nederlandse democratie op dit moment behoorlijk goed functioneert maar nog niet voldoende klaar is voor de toekomst.

Er zijn aanpassingen nodig. De kern van de aanbevelingen bestaat uit een Top 7:

  • Aanpassing van het kiesstelsel voor de Tweede Kamer;
  • Invoering correctief bindend referendum;
  • Invoeren van de gekozen formateur;
  • Instellen van een Constitutioneel Hof;
  • Opstellen van een Wet op de politieke partijen (Wpp);
  • Meer democratische kennis en vaardigheden in het onderwijs;
  • Invoeren terugzendrecht voor de Eerste Kamer.

In deze samenvatting van het rapport (publieksversie) wordt het hoe en waarom van deze aanbevelingen uitgelegd. Wat gaat er niet goed? Hoe kan het beter?