Ex moet partneralimentatie terug betalen
 
Art. 1:160 BW. Sprake van samenwonen? Naar het oordeel van de rechtbank is aan de gestelde wettelijke voorwaarden voldaan. Verweerster dient de door haar vanaf 29 september 2018 ontvangen partneralimentatie aan verzoeker terug te betalen.
 
 

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBOVE:2020:1595

 
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOVE:2020:1595&showbutton=true&keyword=ECLI%3aNL%3aRBOVE%3a2020%3a1595

Soms haalt een uitspraak de krant: 
 

Man laat ex non-stop volgen door privédetective (en krijgt gelijk van de rechter)

Een inwoonster van De Lutte moet haar ex-man tienduizenden euro’s ten onrechte ontvangen partneralimentatie terugbetalen. Haar ex huurde een privédetective in om te bewijzen dat ze samenwoonde.

Samenwonen met de baas

De man kreeg er lucht van dat zijn ex-vrouw zou samenwonen met haar werkgever. Op papier was ze woonachtig in een jachthut op het terrein van haar baas, maar in de praktijk verbleef ze volgens de ex veelvuldig in de woning van haar werkgever. Als bewijs daarvan legde de ex-echtgenoot door een privédetective gemaakte foto’s en filmbeelden over, waarop te zien zou zijn dat er in de jachthut nooit licht brandde en in de woning van de werkgever wel en dat de vrouw zich daar ’s avonds laat en ’s ochtends vroeg bevond.

In de auto van de baas

De man liet zijn voormalige echtgenote in totaal negentien hele dagen observeren. Naar de mening van de rechtbank komt uit het aanleverde materiaal naar voren ‘dat er sprake is van meer dan af en toe bij elkaar slapen en eten. Ook reed de vrouw in auto’s van haar werkgever.’ „De rechtbank acht niet aannemelijk dat de vrouw deze auto’s alleen gebruikt in het kader van haar functie als administratief medewerkster voor de duur van 12 uur per week.”

Huishoudelijk werk

De vrouw verklaarde in een getuigenverhoor dat ze ook huishoudelijk werk verricht in de woning van haar werkgever, zijn wasmachine mag gebruiken en boodschappen voor hem doet. Dat strookt volgens de rechtbank niet met haar arbeidscontract. Dat de vrouw haar eigen vaste lasten voldoet en eigen boodschappen betaalt, zoals ze beweert, kan volgens de rechtbank niet worden afgeleid uit overlegde bankafschriften.

Onderhandelen over hoogte bedrag

Dus moet ze alimentatie terugbetalen. De ex-echtgenoot claimt 44.089 euro. Maar de man zal met haar over de precieze hoogte van het bedrag een akkoord moeten zien te bereiken, omdat niet duidelijk is wat hij exact heeft betaald. De kosten van het inzetten van een privédetective moet de echtgenoot voorlopig zelf betalen. Als hij die ook wil verhalen, moet hij daarvoor een andere procedure voeren.

‘Je moet met glashard bewijs komen’

Het inhuren van een recherchebureau om aan te tonen dat een ex-man of ex-vrouw duurzaam samenwoont en daardoor zijn/haar recht op partneralimentatie verspeelt, komt niet zo vaak voor. Dat zegt René Bouman van Bravo Beveiliging en Recherchediensten in Hengelo. Bouman werkt met vijf privérechercheurs.

Bouman: „Het is verstandig vooraf een begroting te maken van de te verwachten kosten en baten. In zo’n onderzoek gaan doorgaans veel uren zitten. Je bent al snel 10.000 euro kwijt en dat kan oplopen tot 20.000 à 30.000 euro. In de praktijk loont dat zelden. Emotie speelt ook een rol. Er zijn ex-echtgenoten die roepen: ‘Ik gun het haar niet, maakt niet uit wat het kost.’ We hebben zojuist een soortgelijk onderzoek met succes afgerond. Meestal klopt het gevoel wel bij de partner die alimentatie moet betalen, maar je moet echt met glashard bewijs komen dat je ex duurzaam samenwoont.”

 
https://www.ad.nl/binnenland/man-laat-ex-non-stop-volgen-door-privedetective-en-krijgt-gelijk-van-de-rechter~a4e64361/