Van: Marieke van Woerkom

Onderwerp: Gesprek van gisteren

Datum: 21 december 2018

Aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Beste Marion,

Ondanks het feit dat wij gisteren een behoorlijk pittig gesprek hebben gehad, hoop ik dat er voldoende duidelijk is geworden.

Voor het overgrote deel zijn wij het met elkaar eens; ouderverstoting moet de wereld uit. Kinderen hebben recht op contact met beide ouders, hebben recht op een gezonde identiteitsontwikkeling  Wij verschillen alleen van mening over de tijdspanne en de manier van aanpak.

Feit is dat tot op de dag van vandaag alle ouders op één hoop gegooid worden vanuit de rechtspraak en op dezelfde manier aangepakt worden. 

Er zal op zeer korte termijn een splitsing gemaakt moeten worden tussen de 85% en 15% echtscheiding. De 'reguliere conflictscheiding' waarbij de ouders de echtscheiding slechts laten bekrachtigen door de rechter of gebruik kunnen maken van de huidige trajecten enerzijds, en 'de hoog conflictscheiding' anderzijds die niet meer in het reguliere proces terecht mag komen anderzijds.

Dus geen kindverhoor, geen hoofdverblijf, geen klemcriterium, geen procedure op tegenspraak, aangezien dit het pathogeen ouderschap juist in de hand werkt, pathogeen ouderschap faciliteert. 

Wat wél: standaard afnemen van de MASIC bij aanvang van de scheiding, zodat mogelijk geweld voorspeld kan worden. Daarnaast liggen daarmee alle feiten vast en hoeft dit verder geen problemen op te leveren binnen het civiel recht. De persoon in charge, de gezinsvertegenwoordiger dient de vereiste kennis en ervaring te hebben om mogelijk ouderverstotingssignalen te herkennen, waarop er direct contact opgenomen kan worden met de regie-rechter om adequaat actie te ondernemen.

Het is dus van het allergrootste belang, dat álle familierechters op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op dit gebied, dat hun vakkennis op orde is. De Nederlandse burger heeft hier recht op. In de 'gewone' wereld is dit ook de maatstaf; lever je geen goed product en/of dienst, dat heb je simpelweg geen bestaansrecht.  Zo ook met het familierecht, kennis en kwaliteit zal aantoonbaar geleverd moeten worden. Wij accepteren het niet meer dat de rechtspraak zich verschuilt achter de toga, of het instituut. 

Bijgaand de aangepaste versie van de aankondiging van het symposium, met het verzoek dit te delen met de overige familierechters.

Rest mij jou, Deirdre en Johan fijne feestdagen te wensen, waarbij ik hoop dat de bovenstaande boodschap, een andere aanpak van de rechtspraak bij hoog conflict scheiding goed kan bezinken.

Met vriendelijke groet,

Marieke van Woerkom