Mail aan onze programmamanager huiselijk geweld en kindermishandeling/projectleider wet middelentest bij geweld bij Nationale Politie.

Van: Annemarie van Mackelenbergh OVS 
Onderwerp: Enkel vragen
Datum: 16 oktober 2019 om 15:17:13 CEST

Goedemiddag mevrouw Klomp,

Persoonlijk hebben wij elkaar nog niet ontmoet, maar het grootste ouderplatform van Europa, wat ik vertegenwoordig, Herken Ouderverstoting, en de stichting Écht Scheiden Zonder Schade zijn geen onbekenden voor u.

Ook heeft u tijdens de ‘Voor de jeugddag’, 7 oktober jongstleden, kort gesproken met Marieke van Woerkom, waarbij u ons toch echt misleid hebt. U vertelde ons in gesprek te zijn met nota bene twee van uw collega’s betreffende ouderverstoting en de de-escalerende mogelijkheden die de politie daarbij kan betrachten, maar dat blijkt dus niet het geval te zijn. Hoe kan dat nou toch? 

Onlangs heeft er weer een familiedrama plaatsgevonden, door een hoofdagent nota bene, de nood is hoog. 

Wat is het nou toch dat er zoveel weerstand is bij bepaalde mensen op bepaalde posities binnen de politie om positieve veranderingen door te voeren? Sterker nog; hoe kan het zijn dat nog steeds ouders met een zwaar bevochten en duur betaalde beschikking worden weggestuurd als zij aangifte willen doen op basis van artikel 279 WvSR en 300 lid 4 WvSR? Hoe kan het zijn dat ouders worden weggestuurd als ze aangifte willen doen wegens belediging/laster/smaad, maar ook het doen van valse aangiften of valsheid in geschrifte? Terwijl in grote mate de verstotende ouder door dezelfde politie wordt bevoordeeld?

Menig wijk agent die ik spreek ziet het beleid van de politie graag anders, is blij met onze informatieve folder speciaal voor de politie, maar mag geen positief verschil maken, met veel familiedrama’s als uiteindelijk resultante.

Er schijnen risico taxatie lijsten aanwezig te zijn, onder andere met betrekking tot stalking, maar deze worden de de politie niet gebruikt?!

En het kan nog aparter; wat motiveert de politie om bij het protocol vluchtende ouders standaard 'adres onbekend' in te vullen, terwijl het adres bij de politie, instanties (immers, ingeschreven bij een gemeente) wel bekend is, waardoor ouders wederom gecriminaliseerd worden en aangemerkt als ontvoerder?

Elke dag heeft u een keuze. Maak ik een positief verschil of laat ik het toe dat 2(!) kinderen per uur (!) het contact verliezen met de uitwonende ouder, wiens ouderschap voor de scheiding niet ter discussie stond? 

Wordt het niet tijd voor een constructief gesprek, waarbij u luistert naar onze noden, maar vooral naar onze ervaringsdeskundigheid, onze passende oplossingen? Het kan toch niet zijn dat enkele mensen binnen de politie positieve verandering tegen houden, waardoor kindermishandeling en (ex) partnergeweld gewoon plaats kan blijven vinden?

Ik geef u deze woorden nog mee: integriteit, compassie, empathie  en ethiek. Het wordt echt tijd dat de politie nu werk maakt van de gevraagde verandering. 

In afwachting op uw antwoord, middels een reply op deze mail, 

Vriendelijke groet,

Annemarie van Mackelenbergh
Voorzitter 
Stichting Écht Scheiden Zonder Schade