Onderwerp: Vrees voor omvallen jeugdhulpstelsel
Datum: 21 augustus 2019
Aan: Leden van de Tweede Kamer

Aan de Tweede Kamerleden van de Commissies VWS en J & V

Appelscha, 21 augustus 2019

Geachte volksvertegenwoordigers,

Welke vragen gaat u stellen in het belang van ‘kwetsbare kinderen’?

15 aug. 2019    https://www.zorgwelzijn.nl/kamerlid-attje-kuiken-vreest-voor-omvallen-jeugdhulpstelsel/ :

Kamerlid Attje Kuiken vreest voor omvallen jeugdhulpstelsel

‘Het is vijf over twaalf, het jeugdhulpstelsel staat op omvallen’, zegt Attje Kuiken (PvdA). Het Kamerlid maakt zich grote zorgen over het feit dat steeds meer kwetsbare kinderen en gezinnen verstoken blijven van hulp, omdat het ‘logge’ jeugdhulpstelsel alsmaar verder dichtslibt. Kuiken mist, ondanks de vele gevoerde debatten, een gebrek aan urgentie bij de overheid. Daarom bereidt ze weer Kamervragen voor en wil ze meteen na het reces een debat.

Kuiken reageert hiermee op het signaal van kinderrechters over het tekort aan gezinsvoogden. Eerder liet Lisa Westerveld (GroenLinks) al aan Zorg+Welzijn weten ook Kamervragen te gaan stellen over de kwestie. De laatste tijd blijkt regelmatig dat er geen gezinsvoogd beschikbaar is om een door de rechter opgelegde kinderbeschermingsmaatregel uit te voeren. Hierdoor kunnen de rechters hun werk niet meer effectief doen. De ernst van de situatie en de gevolgen voor kwetsbare kinderen, hebben de kinderrechters afgelopen maanden aan de buitenwereld kenbaar gemaakt via – geanonimiseerd – gepubliceerde uitspraken op rechtspraak.nl.’


Politici ONTWAAKT!

Wie oren heeft die hore, wie ogen heeft die kijke, wie wil weten onderzoeken en wie nadenkt trekken de juiste conclusies!

Er bestaat in de politiek ‘vrees’?  voor omvallen van het jeugdhulpstelsel.

Voor velen, gedupeerden, zal het omvallen echter een zegen zijn.

De laatste tijd blijkt regelmatig dat er geen gezinsvoogd beschikbaar is om een door de rechter opgelegde kinderbeschermingsmaatregel uit te voeren, zo wordt door de rechtspraak gemeld.

Rechters maken zich daar ‘zorgen’ over omdat zij hun werk dan niet meer ‘effectief’ kunnen uitvoeren. Effectief?Zij blijken én door dit foute systeem én omdat zij zelf geen feiten en degelijke diagnostische onderbouwingen eisen, al jarenlang hun werk niet effectief te (kunnen/willen) doen (goede rechters uitgezonderd). Dit is zichtbaar door de vele verwoeste levens, trauma’s bij kinderen en ouders die door onterecht opgelegde maatregelen ontstaan zijn, kinderen die onterecht van hun ouder(s) vervreemd worden. Wie meet de effectiviteit?

Op grond waarvan leggen de rechters een beschermingsmaatregel op?

NIET op basis van feiten stellen de rechters zelf, want zo gaat dat niet in het besloten familierecht zonder eed, zonder bewijsplicht, maar op basis van meningen, verzinsels, leugens, foute dossiers, valse meldingen. En alles aangeleverd door Jeugdzorg. Hoe meer kinderen een maatregel, hoe meer inkomsten immers? Het ontbreekt aan onafhankelijke controle of een maatregel nodig of effectief (gebleken) is. En in verreweg de meeste gevallen gaan Familierechters blind mee met een advies door de Raad van de Kinderbescherming en gezinsvoogden van een Gecertificeerde Instelling.

Familie-/kinderrechters doen niet aan waarheidsvinding/feitenonderzoek. Alle (Kinder-)rechten worden genegeerd! Zij zijn zelf de veroorzakers van het tekort aan (onnodige!) gezinsvoogden, de veroorzakers dat het geld niet beschikbaar is voor die jeugdigen die echte hulp behoeven. De inferieure systemen van Jeugdzorg en het Familierecht maken dat mogelijk!

De politiek maakt zich zorgen over het mogelijk omvallen van het stelsel.

Maakt de politiek zich ook zorgen om de DOOR dit foute stelsel (al vele keren en vele jaren aangegeven) beschadigde, getraumatiseerde kinderen en ouders?

De daadwerkelijke verbeterpunten, (Mr. Ir. Peter Prinsen) zijn u bekend.

Hoogachtend,

Henny Oussoren-Stöve