Belangrijke uitspraak voor jeugdbeschermers!*

Als er sprake is van een machtiging tot uithuisplaatsing én een door de rechter vastgestelde zorgregeling tussen of met ouders, kan de GI volgens de Hoge Raad (14 december 2018, 2018:2321) niet zonder rechterlijke beslissing deze regeling met die ouder wijzigen. GI's moeten dan eerst een verzoekschrift indienen.

Het kan echter zijn dat acute verandering in de veiligheidssituatie van het kind maakt dat uitvoering van deze zorgregeling niet meer in het belang van het kind is. De tijd voor het indienen en afwachten van een verzoekschriftprocedure heb je als GI dan echter niet. Een belangrijk knelpunt in de jeugdbeschermingspraktijk sinds de uitspraak van de Hoge Raad.

Het gebeurde al eerder in een klein aantal zaken, maar nu heeft rechtbank Amsterdam een duidelijke visie gegeven hoe hier op te handelen: dan kan op verzoek van GI zonder het horen van belanghebbenden *voor max. 2 weken* de vastgestelde regeling door de rechter worden opgeschort. Een soort spoedverzoek dus.

https://www.split-online.nl/kennisbank/uitspraken/36068?token=7a8c47fa9db349b2104e09691880e697


Note: De rechtbank meent iets nieuws gevonden te hebben om de uitspraak van de Hoge Raad te omzeilen. Mijn ervaring is dat andere rechtbanken deze uitspraak zullen overnemen totdat een gerechtshof anders beslist. Als een gerechtshof anders beslist is het tot op heden nog maar de vraag wat zij gaan beslissen. Gaan zij mee in de nieuwe motivering van de rechtbank of verhouden zij zich tot de voorliggende uitspraak van de Hoge Raad. Bij het laatste zal men opnieuw moeten door procederen tot aan de Hoge Raad. Korter is het om met de uitspraak van rechtbank in de hand opnieuw prejudiciële vragen te stellen bij de Hoge Raad. Echter daarvoor is een advocaat nodig of een GI moet dit willen oppakken. In het laatste geloof ik niet want zij zijn in hun nopjes met de uitspraak van de rechtbank het geeft hun immers macht. 


Het is toch van de zotte dat een ots of uhp geheel plaatsvindt zonder dat een gedragswetenschapper van jeugdbescherming of de Raad ooit het kind gezien, gesproken of onderzocht heeft?!
Dit is namelijk alleen verplicht bij een gesloten uithuisplaatsing bij een dergelijke ingrijpende vrijheid ontnemende maatregel staat daarvoor een consult van 20 met de gedragswetenschapper. Let wel op deze gedragswetenschapper mag werkzaam zijn bij de raad of bij bureau jeugdbescherming dus het is nog maar de vraag of de beslissing onafhankelijk is.