nlenfrde

Complimenten voor het Webinar Relatievaardigheden, d.d. 21 april 21

 

Mail verstuurd naar Frenk van der Linden en Anna van Beuningen (eindelijk, een complimentje...)


Dag Frenk, 

Zonder aanmatigend te willen overkomen, wil ik jou in superlatieven bedanken voor ‘jouw’ laatste webinar, d.d. 21 april 21, 'relatievaardigheden’ !
 
Dit moet bewaard blijven, niet tot 21 mei, maar voor ‘altijd’ als naslagwerk! Zet dit als je blieft op Youtube !
 
De oplossing zit in het doorbreken van destructieve patronen! 
 
De school hoort daarbij een veilige omgeving te zijn! Een neutrale plek, liefst met een scheidingsprotocol. Waar het kind in vertrouwen zijn/haar hart kan luchten en zeer zeker zijn lessen zoals ‘liefde, relatievaardigheden, conflicten oplossen ‘ etc zeer wenselijk zijn.
 
Gelukkig zijn er op lagere school niveau (groep 1 tot en met 8) diverse wetenschappelijk gevalideerde les programma’s, die gericht zijn om het kind zelf ‘weerbaarder’ te maken, op een fijne, verantwoordelijke wijze. TNO Health biedt het Children of Divorce Intervention Program (CODIP).
 
Opnieuw het wiel uitvinden met kaartspelen, niet evidence-based en wetenschappelijk gevalideerd, laat staan oprecht kind-vriendelijk, lijkt mij niet de weg.
 
Te vaak kiest de school partij. Gaat die af op verhalen van 1 ouder. Te vaak werkt de school mee in het niet nakomen van de omgangsregeling, door het kind via de achterdeur aan de verstotende ouder mee te geven. Te vaak krijgt een gezaghebbende ouder de toegang geweigerd, in opdracht van een jeugdzorgprofessional, zonder gerechtelijke uitspraak.
Te vaak wordt de vertrouwenspositie van het kind geschonden door bijvoorbeeld meldingen bij Veilig Thuis of de Beschermingstafel, waar beide ouders kunnen lezen wat hun kind ‘beweert’, met vreselijke gevolgen voor het kind in de thuis situatie.
 
Daarom ben ik ook zo geschrokken van het eindadviesrapport van het Expertteam Ouderverstoting  Weer een meldpunt/plicht, waar leerkrachten moeten melden als ze denken dat er sprake is van een complexe scheiding! Afgezien dat dit tegen de wet is, net zoals het toepassen van de kansencirkels (GIRFEC), waardoor kinderen bijvoorbaat zijn geprofileerd en gestigmatiseerd; de vroeg signalering, pakt het contra productief uit voor het kind.
 
Hopelijk wordt er naar de behoeften van de kinderen, de jeugd, onze toekomst, geluisterd en komt dat lessenpakket er! Hoe vaak ik niet te horen heb gekregen dat het enigste wat een kind destijds miste, een warme schouder was. Al was het maar 1 keerkracht die oprecht geïnteresseerd was en vroeg het het met je ging…. 
 
Dat verschil kan iedereen maken.
 
Vriendelijke groet, 
 
Annemarie van Mackelenbergh
Voorzitter 
Stichting Écht Scheiden Zonder Schade
E:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
T: +31 6 37169408 
W: www.verantwoordscheiden.nl
 

image002.png